Veneus oedeem

Onder oedeemfysiotherapie valt onder andere veneus oedeem en hiervoor kunt u terecht bij de Hazelaar.
Op deze pagina is informatie te vinden over:
– wat veneus oedeem is
– hoe u veneus oedeem herkent
– welke behandelingen worden toegepast bij veneus oedeem

Wat is Veneus Oedeem?

Veneus oedeem is een ophoping van vocht, meestal in de benen, ten gevolge van slecht werkende bloedvaten. Met name de afvoerende aderen zijn hier het probleem. Hierin zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt naar de voeten. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, of niet genoeg druk krijgen van buitenaf door de spieren eromheen, dan ontstaat er ophoping van vocht. Dit is Chronisch Veneuze Insufficientie. Er bestaat hierbij risico op het ontstaan van een open been. Ook kunnen er problemen ontstaan met de bloedvaten na DVT, diepe veneuze trombose, waarbij een bloedvat afgesloten is (geweest) door trombose.

Hoe herkent u Veneus Oedeem?

Bij veneus oedeem zijn de benen gezwollen en komen klachten als een zwaar-, moe- en pijnlijk gevoel in de benen voor. Daarnaast is veneus oedeem vaak te herkennen aan een verandering in het huidbeeld. Zo worden in veel gevallen varices (spataderen) gezien. Soms wordt een bruinachtige verkleuring van de huid gezien. Naast ophoping van vocht ontstaat er een blauwige verkleuring van de onderbenen/voeten en uiteindelijk kunnen er bruinige verkleuringen in de huid ontstaan.

Welke behandelingen worden toegepast bij Veneus Oedeem?

De behandeling kan bestaan uit Manuele lymfedrainage als het een gecombineerd Veneus Lymfeoedeem betreft. Ook kan er ambulante compressietherapie toegepast worden met aansluitend het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Als de spieren van de onderste lichaamshelft verzwakt zijn, dan wordt daarvoor een trainingsprogramma opgesteld en worden de spieren versterkt. Ook het looppatroon, stand van de voeten en schoeisel worden beoordeeld. Voor meer informatie mag u altijd contact opnemen, dat kan via deze pagina